Hoe een revolutionair idee de wereld veranderde
Pompen, ze verplaatsen vloeistof van de ene naar de andere plek. Misschien zijn ze niet allemaal even zichtbaar, maar ze zijn o zo handig en hebben een grote rol gespeeld in de ontwikkeling van de welvaart van de mens; en doen dat nog steeds. Wat dacht je van de benzinepomp in je auto? De pomp die water uit een ondergelopen kelder pompt na een overstroming? De vijverpomp in je tuin, irrigatiepompen voor de landbouw, de vele pompen voor industriƫle toepassingen en natuurlijk de pomp die ons grondwater oppompt voor schoon drinkwater. In dit blog lees je een korte geschiedenis van de pomp!
Eerste pomp was een waterpomp
Een pomp is een technisch middel dat vloeistof van de ene naar de andere plek verplaatst. De eerste pomp was een waterpomp. Hiervoor was de enige manier om een vloeistof te verplaatsen met de handen en later met een aardewerken kruiken. De eerste pomp was dan ook een waterpomp.
Archeologen hebben resten van de eerste waterpompen gevonden in Egypte en in China. Deze dateren beiden van 1000 v.Chr. Dit betrof een waterrad of ketting met aardewerken kruiken eraan. Deze schepten beneden water op bij het ronddraaien en losten dit op een hoger niveau. Zo was de eerste pomp geboren en had men de mogelijkheid om het land te irrigeren en water toegankelijk te maken op plaatsen waar geen water beschikbaar was, maar wel nodig.
Technologische vooruitgang
Natuurlijk werd de pomp doorontwikkeld. De volgende stap was een schoepenrad met gekromde buizen die van de buitenkant naar de as toe liepen. Deze pomp werd in het stromende water van een rivier geplaatst, waardoor hij vanzelf ronddraaide. Door het ronddraaien werd het water door de buizen opgeschept en ten hoogte van de middenas gelost. Deze pomp vertoont grote gelijkenissen met de huidige centrifugaalpomp, die veelvuldig wordt toegepast.
Pompen vandaag de dag
Sinds die tijd hebben er veel technologische ontwikkelingen plaatsgevonden. Maar het principe van de werking van de toenmalige pompen vind je nog steeds terug in de wiskundige modellen die vandaag de dag worden gebruikt om een pomp te ontwerpen. Ze zijn er niet alleen meer voor water, maar ook voor allerlei andere vloeistoffen. Ben je op zoek naar een bepaalde pomp? Neem dan contact op met een specialist pompinstallaties.
Wil je meer weten over pompen of heb je een opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten via het contactformulier.