Doorbraak in de Posbankmoord
Op 2 november jl. heeft de politie twee aanhoudingen verricht in de inmiddels dertien jaar oude zaak rondom de Posbankmoord. In 2003 werd Alex Wiegmink vermoord tijdens een rondje hardlopen op de Posbank. Sinds dat moment zijn er verschillende verdachten verhoord, maar tot een veroordeling kwam het nooit. Afgelopen 1,5 jaar heeft een coldcaseteam van de politie aan de zaak gewerkt. Hierdoor zijn nieuwe aanknopingspunten aan het licht gekomen, die hebben geleid tot een doorbraak in deze geruchtmakende zaak. Maar wat zijn eigenlijk de redenen dat een onopgeloste moordzaak als cold case zaak behandeld wordt? Lees er meer over in dit blog.
Verplichte Cold Case teams in Nederland
De Posbankmoord blijkt slechts het topje van de ijsberg te zijn als het gaat om onopgeloste zaken in Nederland. Deze zaak behoort namelijk tot een van de 1400 openstaande cold cases in Nederland. Daartoe behoren onder andere nooit opgeloste moorden, verkrachtingen en overvallen. Er blijkt een groot tekort te zijn aan goed getrainde, gespecialiseerde rechercheurs die de vaak tijdrovende zaken kunnen onderzoeken en oplossen. Daarnaast is het zo dat dergelijke zaken vaak niet op te lossen zijn als rechercheurs zich er maar een deel van hun tijd mee bezighouden. Sinds januari 2015 is het dan ook verplicht dat alle regionale eenheden van de Nationale Politie een Cold Case Team hebben van minimaal drie medewerkers.
De relatie tussen dader en slachtoffer
Wat is nu eigenlijk de oorzaak van het feit dat een zaak uiteindelijk een cold case zaak wordt? Uit politieonderzoek is gebleken dat dit vaak te maken heeft met de relatie tussen dader en slachtoffer. Het ontbreken van een een connectie tussen dader en slachtoffer bemoeilijkt het politieonderzoek. Bij moordzaken die snel opgelost konden worden, bleken de dader en het slachtoffer elkaar in 87% van de gevallen te kennen. In opgeloste cold cases bleek dit percentage echter slechts 44% te zijn. Slachtoffers in deze zaken bleken vaak simpelweg op de verkeerde plaats en tijd te zijn. In een moordonderzoek richt de strategie zich in eerste instantie op de directe omgeving van het slachtoffer. Levert dit naast andere methodes en strategieën niets op? Dan gaat een zaak na verloop van tijd de kast in als cold case.
Ontwikkeling in DNA techniek
Tijd blijkt een belangrijke positieve invloed te hebben op het verloop cold cases. Met de moderne technische ontwikkelingen op het gebied van DNA en forensische opsporing, kunnen veel daders alsnog in verband worden gebracht met eerdere moordzaken. In sommige gevallen plegen daders van onopgeloste moordzaken in de jaren erna opnieuw een misdrijf. Voor dit misdrijf worden zij bijvoorbeeld wel gepakt en doordat er nu wel DNA kan worden afgenomen, blijkt er een match te zijn met het DNA uit de onopgeloste zaak.
Meer over strafrecht
Heeft u vragen over strafrecht? Wordt u gezien als verdachte, of bent u slachtoffer of getuige in een strafzaak? Neem dan eens een kijkje op de website van Rechtnet Advocaten.